RADYO ve TELEVİZYON ALANI
Serebral Palisli çocuklarımızın fiziki durumları göz önünde bulundurulduğunda bilişim alanında başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Bilgisayar kullanımında oldukça aktif olan öğrencilerin radyo televizyon bölümünde bağımsız olarak tüm işleyişe hakim olabileceklerdir.
SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' nde eğitim gören her serebral palsili bireyimizin fiziki yapısının birbirinden farklı olması nedeniyle kurulacak sistem de mutlaka özel donanımlarla desteklenmelidir.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Medya, günümüz toplumlarında büyük öneme sahiptir. Haber alma, eğitim ve eğlence için radyo ve televizyonlar milyonları kendilerine bağlamaktadır. Böylesine önemli bir sektör için etkin ve çağdaş bilgilerle donatılmış, eğitimli genç beyinlere ihtiyaç vardır. Gelecekte de medya, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek, ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir. Bu amaçla Radyo-Televizyon alanı altında, teknik yapım-yayın, kameramanlık ve grafik animasyon dallarında öğretim programları geliştirilmiştir. Hazırlanan bu programların sektördeki nitelikli ara eleman ihtiyacı açısından önem taşıdığı düşünülmektedir.
Radyo-Televizyon Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
1. Teknik Yapım-Yayın 2. Kameramanlık 3. Grafik-Animasyon
Dalları yer almaktadır. Bu doğrultuda Radyo-Televizyon alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programda öğrenciye mesleki gelişim, radyo-televizyon program yapımcılığı, video kurgu, temel kamera kullanımı, temel fotoğraf çekimi ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
• Teknik Yapım-Yayın dalında; TV program türleri, ışık teknolojisi, ses kaydı ve kurgusu, kurgu teknikleri ve estetiği, radyo-televizyon elektrik-elektroniği, sinema tarihi dersleri bulunmaktadır.
Radyo-Televizyon, proje çerçevesinde, sanal ve gerçek nesnelerin tasarımını yapma, tasarımları üç boyutlu olarak canlandırma ve canlandırmayı izlenebilir gösteri olarak hazırlama, kuruluşlar ve yapım şirketlerinde program yapım öncesi, çekim aşaması ve çekim sonrasında içerikle ilgili işleri ve idari işleri yürütme, temel düzeyde teknik cihazları kullanma, araç gereçleri kullanarak stüdyo, çekim platosu ve çekim yapılabilecek her yerde ekip çalışması içinde görüntüleri kamera ile kaydetme, radyo-televizyon ve prodüksiyon kuruluşları ile organizasyonlarda kurgu yapma, ses ve ışık cihazlarını kullanma, yönetmenin talimatlarına göre teknik işleri yürütme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Radyo-Televizyon Yayıncılığı alanı, kamu sektörü ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının iletişim faaliyetlerinde hizmet ürettiği bir alandır. Bu alanda radyo, televizyon, sinema ve prodüksiyon (yapım) şirketleri, reklam ajansları, haber ajansları vb. faaliyet göstermektedir.
EĞTİM VE KARİYER İMKANLARI;
Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olan öğrenciler, sinema ve dizi yapım şirketlerinde medya alanındaki birçok kuruluşta, televizyon kanallarında, basın kuruluşlarında, yapım şirketleri ve reklam ajansları gibi görsel işitsel içerik sağlayan kuruluşlarda metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, görüntü yönetmeni, sunucu, muhabir, haber editörü, kameraman, resim seçici, kurgu operatörü olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca ticari her türlü kuruluş ve devlet kurumlarında basın danışmanlığı, medya ilişkileri gibi alanlarda çalışabilirler. Mezunlarımız yüksek lisans programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilme olanakları da vardır.
KAMERAMANLIK;
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön lisans Programı, fotoğrafçı ve kameraman mesleğine yönelik olarak bilgileri ve mesleği yapmaya yönelik hazırlıkları içermektedir. Programda uzaktan eğitime göre hazırlanmış, ders kitaplarıyla birlikte öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için web ortamında hazırlanmış ve yine web ortamında öğrencilere sunulan eğitim malzemeleri yer almaktadır.
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön lisans Programı, fotoğraf ve kameramanlık alanlarında çalışanların niteliğini geliştirmeyi ve bu alanlarda kariyer sağlamayı amaçlamaktadır.
Görsel kültür, güzel sanatlar ve görsel iletişim konularına özgü, kültür, estetik, yöntem, teknik ve malzemeler konusunda temel bilgilere sahiptir.
Görsel kültür ve iletişim alanındaki yeterliklerini kullanarak etkili durağan (fotoğraf) ve hareketli (video) görüntüler çekebilir.
Karşılaştığı görsel malzemelerdeki sorunları saptayarak etkili hale gelebilmesi için gerekli düzeltmeleri önerebilir.
Farklı sorunların çözümüne yönelik etkili fotoğraf ve video yoluyla mesajlar üretebilir.
Alanıyla ilgili farklı projelerde ekip üyesi olarak uyumlu biçimde çalışabilir.
Üzerine aldığı görevleri eksiksiz yerine getirmeye çalışır.
TEKNİK YAYIN- YAPIM ELEMANLIĞI;
Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu, öncelikle öğrenmeyi sürdürmeyi bilen biri olacaktır. Amaç ister Televizyon ya da Film endüstrisinde, isterse de bağımsız bir radyo ya da video belgesel üretiminde kariyer yapmak olsun, günümüz dünyasındaki sürekli ve hızlı değişim, hayat boyu öğrenme kapasitesini ve sürekli değişmekte olan dinamik dünyaya eleştirellikle bakma becerisini gerektirmektedir. Bölüm mezunlarımız, medya endüstrilerinde edinecekleri kariyer için gerekli pratik, profesyonel ve teorik bilgi yanında, medya alanındaki hızlı değişimlere ayak uydurabilecek şekilde yetiştirilmektedirler. Sinema ve Televizyon Bölümü´nün dört yıllık programı öğrencilere, yapım sürecinin her aşamasında yer alma ve eleştirel/yaratıcı fikirlerini üretime dönüştürerek medya üretim sürecini daha iyi anlamaları imkanı vermektedir. Böylelikle öğrencilerimiz; kendilerine sunulan teknik imkanlarla kazandıkları televizyon yayıncılığı deneyimi sayesinde, yapım ve yönetimin artık iç içe geçmiş olan süreçlerini bilen yaratıcı iletişimciler olarak sektöre girmektedirler.
RADYO YAYIN YAPIMCILIĞI;
Radyo-TV Programcılığı Teknikerliği eğitimini tamamlayanlar; Sinema, Tiyatronun teknik ekiplerinde, reklam kuruluşlarının program metin yazarlığı, reklam krokisinin ortaya çıkarılmasında görev alabileceği gibi, Radyo-TV kuruluşlarında ve özel film prodüksiyon şirketlerinde; program yapımcısı, program yazımı, programın banda ve filme aktarılması, dekor düzenlemeleri, kamera çekimi, programın ışık, ses, görüntü sistemlerinin oluşturulması faaliyetlerinde iş bulabilir.
Ayrıca; kişiler fotoğrafçılıkta görsel teknikleri üzerinde de eğitim aldıkları için yazılı medya alanında fotoğrafçılıkta yapabilirler.
Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Bu meslek elemanlarının; görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanan, yaratıcı, titiz, beden ve ruh sağlığına sahip, estetik görüşlü ve meslekî eğitim almış kimseler olmaları gerekir.
Radyo-Televizyon alanında çalışmak isteyenlerin
- Yaratıcı ve meraklı,
- Sezgisel zekâsı yüksek,
- İyi iletişim kurabilen,
- Görsel hafızası güçlü,
- İyi gözlem yapabilen,
- Hızlı karar alabilen,
- Estetik duyguya sahip,
- Ayrıntıları algılayabilen,
- Dikkatli ve sabırlı,
- Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,
- Şekilleri doğru algılayabilen kişiler olmaları gerekmektedir.
KAMERAMAN OLMAK İÇİN GEREKEN ÖZELİKLER;
- 20/25 yaş arlığında
- Fiziksel yetenekli
- Hevesli
- Çalışkan
- Estetik bakış açısı
- Teknik bilgi
TEKNİK YAPIM-YAYIN ELEMANI OLMAK İÇİN GEREKEN ÖZELİKLER;
- Sorumlu yapım yönetmenidir
- Bütün yapımın idari ve finans sorumlusudur
- Orijinal fikirler ortaya çıkartmalıdır
- Görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan,
▪ El ve parmaklarını ustalıkla kullanan,
▪ Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
▪ Hayal gücü zengin ve yaratıcı,
▪ Dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen,
▪ Düşüncelerini çizgilerle ifade edebilen,
▪ İnsan psikolojisinden anlayan,
▪ Işık ve renk ilişkisini algılayan,
▪ Sabırlı,
▪ Yaratıcı, titiz, beden ve ruh sağlığına sahip, estetik görüşlü kimseler olmaları gerekmektedir.
RADYO TELEVİZYON PROGRAMCISINDA ARANAN ÖZELİKLER;
▪ Güzel sanatlara ilgi duyan,
▪ Mekanik işlere yatkın,
▪ Renkleri ve şekilleri algılama yeteneğine sahip,
▪ Ekip çalışmasından hoşlanan,
▪ Yaratıcı ve çok yönlü düşünebilen,
▪ Yeniliklere açık,
▪ Görme ve işitme duyusu ve belleği güçlü,
▪ İnce ayrıntıları görebilen, dikkatini bir noktaya yoğunlaştırabilen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları çalışmalarını hem kapalı mekânlarda (stüdyolarda ve çok değişken ortamlarda çalışmaları söz konusu olabilmektedir) hem de açık havada yürütürler. Görevini diğer çalışanlarla etkileşimde bulunarak eş güdüm halinde yürütmek durumundadır. Hareketli bir hayattan ve değişkenlikten hoşlanan kişiler bu meslekte mutlu olabilirler. Çalışma saatleri düzenli değildir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Radyo-Televizyon alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
- Televizyon kuruluşlarında,
- Radyo kuruluşlarında,
- Prodüksiyon şirketlerinde,
- Reklam ajanslarında,
- Turizm ve eğlence sektöründe çalışabilirler
Radyo, Televizyon mezunları kitle iletişim araçlarını kapsayan her alanda çalışabilir. Teknik elemanlık, senaristlik, yönetmenlik, haber yazarlığı, muhabirlik, spikerlik gibi mesleklerin yanında diplomalarını iletişim fakültesinden alacakları için şirketlerin iletişim departmanlarında görev alabilirler. Ayrıca öğrenciler alanlarıyla ilgili akademisyen olmayı tercih edebilirler.
Alınacak ücretler, yapılan işlere göre farklılık göstermektedir. Özel şirketlerde +2000 TL ile işe başlamak mümkündür. Bunun yanında sektörle alakalı işlerde diploma ve deneyim bir teraziye konulduğunda deneyim daha ağır basmaktadır. Bunun anlamı şudur: Diplomalı ancak deneyimsiz biri, diploması olmayan ancak deneyimli birinden çok daha düşük ücretlerle işe başlamaktadır.
Okurken staj yaparak ve sektörle alakalı ufak çaplı işlerde çalışarak bir portföy oluşturmanız, mezun olduktan sonra hem diplomanız hem de deneyiminiz olduğu için iyi maaşlarla işe başlamanızı sağlayacaktır.
Medya sektöründe hem kamera önünde hem de kamera arkasında yükselmek, öncelikle kişisel becerilere bağlıdır. Her mesleğin kendi gereklilikleri bulunmaktadır. Örneğin senarist ya da yönetmen olmak tamamen yetenek işidir, sanatçı ruha sahip olmak gerekir.
Teknik elemanlar kurgu programları ve kamera kullanımı gibi alanlarda kendilerini iyi bir şekilde geliştirmiş olmalıdır. Muhabirlik ve spikerlik alanında ise diksiyonu kuvvetli bireyler öne çıkmaktadır. Bunun yanında iyi sosyal ilişkiler kurabilmek de oldukça önemlidir; çalıştığınız yerlerde oluşturacağınız "network" size daha iyi bir iş için referans olabileceği gibi iş teklifleri almanızı da sağlayabilir. Yetenek, sosyal beceriler ve azim sahibi kişiler bu sektörde hızla yükselerek oldukça yüksek paralar kazanabilirler.
Radyo Televizyon ile alakalı işlerin dezavantajları esnek çalışma saatleri zorluğudur. Bazen bütün gününüzü sette geçirmek zorunda kalabilirsiniz, tatil günlerinde çalışmanız gerekebilir. İş bulabilmek için azimli ve ayrıca alanınızla ilgili konularda donanımlı olmanız gerekmektedir. Avantajları ise eğitim süreci oldukça zevkli ve kişisel gelişime katkıda bulunan, çalışma süreci ise yaratıcılık ve keyif içeren bir iş dalı olmasıdır. Bunun yanında kazanacağınız bir paranın sınırı bulunmamaktadır.