TARIM ve TEKNOLOJİLERİ ALANI
2017-2018 eğitim öğretim yılında eğitime başlayan SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içerisinde hafif-orta-ağır düzeyde olan çocuklar için oluşturulacak sera sistemi sayesinde serebral palsili çocukların yapabilirliklerinin yanı sıra istihdam edilmeleri içinde bir başlangıç olacaktır.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin engellilerin çalışmasını kolaylaştıracak yenilikler getirdiği görülse de, özellikle zihinsel yetersizliği olan bireylerde hem mesleki eğitim hem de işe yerleştirme aşamasında zorluklarla karşılaşmaktadırlar.
Zihinsel engel teşkil eden serebral palsili bireylerde mesleki eğitimin güçlendirilmesi ile ilgili okulda 8 adet özel donanımlı sera bölümünde özellikle belirtilen engel grubu için yaşanan zorlukların tespit edilerek nedenleri ve bu nedenlerin kurulacak tarım ve seracılık sistemi ile meslek edebilecekleri öngörülmesini sağlayacaktır.
Serebral palsili bireylerin kendilerini en iyi tanımlayacağı yerlerden biri olarak açılması planlanan tarım alanında, çocuklarımız kimseye ihtiyaç duymadan faaliyetlerini sürdürebileceklerdir.
Bu sistem sayesinde çocuklarımızın hem yapabilirlikleri hem de kendilerine olan güveni artacaktır. Bu amaç doğrultusunda serebral palsili bireylerin istihdama katılımı için ön fizibilite çalışması yapılarak bireysel özelliklerine göre, özel donanımlı bahçe malzemeleri, toprak, çiçek, sulama malzemeleri gibi donatılarla sistem içinde yer almaları sağlanarak pilot uygulamanın yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
Bu çalışma Türkiye'de ilk defa engelli bireylerin erişebileceği «engelsiz serası» oluşturulacaktır.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Dünyada ve ülkemizde sanayi, teknoloji ve hizmet sektörü hızla gelişmesine rağmen, tarım sektörü hâlâ önemini korumaktadır. Teknoloji, sanayi ve hizmet sektörü ne kadar gelişmiş olsa da, sağlıklı nesillerin meydana getirilebilmesi için, insanların sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmeleri gereklidir. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme ise ancak dengeli ve yeterli bir tarımsal üretim ile gerçekleştirilebilir.
Dünyada ve ülkemizde tarımsal alanlar değişik nedenlerle hızlı bir şekilde daralmaktadır. Yeni üretim alanlarının açılması içinse, ormanların tarım alanlarına dönüştürülmesi veya kurak alanlara su taşınması gibi radikal uygulamalar yapılmaktadır. Elde kalan tarım alanları ile dünya nüfusunu besleyebilmek için birim alandaki mevcut verimin en azından korunması ve yükseltilmesi gerekmektedir. Ülkemizde tarımsal alanların aşırı sulama, aşırı gübreleme, yanlış sürüm teknikleri, erozyon, amaç dışı kullanım, kötü drenaj vb. uygulamalardan dolayı üretim dışına çıkışının önlenmesi ve tekrar üretime kazandırılması için önlemlerin alınması zorunludur.
Ülkemizde tarım alanı hâlâ sosyoekonomik açıdan önemini korumaktadır. Ülke ekonomisinin %8,1'i (TÜİK, 2011) tarıma dayanmakta, nüfusun yaklaşık %25'i tarımda istihdam edilmektedir. Tarım alanında yer alan nüfusun kalkınması için, tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve öğretilmesi gereklidir. Bu konuda faaliyet gösteren eğitim kurumları, etkinliklerini arttırdıkları sürece tarım sektörü, ülke nüfusunu dengeli ve düzenli besleyecek, sektörde bulunan bireylerin sosyo-ekonomik seviyelerini yükseltecek, sürdürülebilir ve korunan tarım alanları varlığını koruyacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak, böylece sonraki nesillere daha sağlıklı ve huzurlu bir gelecek bırakılmış olacaktır. Ülkemizde mevcut tarımsal alanların korunması ve üretimin, ülke nüfusuna yetecek seviyede tutulması için eğitimli tarım elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
Tarım Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:
1-Bahçe Bitkileri
2-Tarla Bitkileri
3-Süs Bitkileri
4-Peyzaj
5-Tarım Alet ve Makineleri
Bu doğrultuda tarım alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programda öğrenciye;
· Meyve ve sebzelerin üretimi, yetiştiriciliği, hasadı ve pazara hazırlanması
- · Tarlada üretimi yapılan tahıllar, baklagiller, endüstri bitkileri; çayır, mera, yem bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, bakımı, hasadı ve pazara hazırlanması
- · İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve kesme çiçeklerin üretim, bakım ve kültürel işlemleri, çiçekçilik organizasyonlarını yürütme, el ve masa düzenlemeleri, sepet çelenk, sabit, hareketli, açık ve kapalı mekânların süslemelerini yapma
- · Peyzaj projesi okuma ve ölçeklendirmeleri, dış mekân süs bitkileri, inşai ve mimari yapı elemanları, projeyi araziye uygulama, çim alan tesisi, özel bahçe tanzimleri ve bahçe bakımı yapma
· Tarım alet-makinelerinin bakımı, onarımı ve kullanımı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Bahçe Bitkileri Dalına Ait Kazanımlar
- · Tarımsal üretimde kullanılan alternatif üretim modellerinden, bölgesinin ekonomik, altyapı, pazar olanaklarına uygun olanı seçer ve yetiştiricilik yapar.
- · Bitki yetiştirilecek bölgenin iklim ve toprak özelliklerini göre, uygun dönemde, uygun yöntemle ve uygun gübre çeşitleri ile gübrelemeyi yapar.
· Bitki yetiştiriciliğini engelleyen hastalık ve zararlıları belirleyerek en uygun ve ekonomik yöntemle bitki sağlığını korur.
· Bahçe ve süs bitkilerinde kullanılan terbiye sistemlerini, budama tekniklerini ve budama sanatlarını uygular.
- · Tarım alanında yetiştirilen bitkilerin tür ve çeşitlerine göre en uygun çoğaltım yöntemini seçerek üretim yapar.
- · Mantar türlerinin yetiştiriciliği için uygun koşulları sağlar ve mantar yetiştiriciliği yapar.
- · İşletmelerde kullanılan tarımsal yapı ve binaların özelliklerini bilir, tarımsal sulama yapılarını kurar ve sulama işlemini yapar.
· Bahçe bitkileri içerisinde yer alan ılıman iklim meyvelerinden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
· Bahçe bitkileri içerisinde yer alan subtropik iklim meyvelerinden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
- · Bahçe bitkileri içerisinde yer alan kışlık sebzelerden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
· Bahçe bitkileri içerisinde yer alan yazlık sebzelerden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
Tarla Bitkileri Dalına Ait Kazanımlar
· Tarımsal üretimde kullanılan alternatif üretim modellerinden, bölgesinin ekonomik, altyapı, pazar olanaklarına uygun olanı seçer ve yetiştiricilik yapar.
· Bitki yetiştirilecek bölgenin iklim ve toprak özelliklerini göre, uygun dönemde, uygun yöntemle ve uygun gübre çeşitleri ile gübrelemeyi yapar.
· Bitki yetiştiriciliğini engelleyen hastalık ve zararlıları belirleyerek en uygun ve ekonomik yöntemle bitki sağlığını korur.
· Tarım alanında yetiştirilen bitkilerin tür ve çeşitlerine göre, en uygun çoğaltım yöntemini seçerek üretim yapar.
· İşletmelerde kullanılan tarımsal yapı ve binaların özelliklerini bilir, tarımsal sulama yapılarını kurar ve sulama işlemini yapar.
· Tarla bitkileri içerisinde yer alan baklagillerden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve yetiştiriciliğini yapar.
· Tarla bitkileri içerisinde yer alan çayır mera yem bitkilerinden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
· Tarla bitkileri içerisinde yer alan endüstri bitkilerinden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
· Tarla bitkileri içerisinde yer alan tıbbi ve aromatik bitkilerden, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
· Tarla bitkileri içerisinde yer alan tahıllardan, bölgesinin iklim ve toprak özelliklerine uygun olanı seçer ve onun yetiştiriciliğini yapar.
- · Tarla bitkileri yetiştiriciliği için gerekli tarımsal mekanizasyon işlemlerini yapar.
Tarım Alet ve Makineleri Dalına Ait Kazanımlar
· Bakım ve kullanma kitaplarına uygun olarak tarım alet ve makinelerinin bakımını, ayarlarını yapar ve kullanır.
· Bakım ve kullanma kitaplarına uygun olarak traktör ve tarımsal araçlarda kullanılan dizel motorların günlük bakım, yağ ve yakıt donanımlarının bakımını yapar.
- · Bakım ve kullanma kitaplarına uygun olarak tarımsal ürünleri işleme makinelerinin bakımını, ayarlarını yapar ve kullanır.
· Tekniğine ve standartlara uygun olarak temel mekanik işlemleri ve temel kaynak işlemlerini yapar. · Bakım ve kullanma kitaplarına uygun olarak traktörün bakımını yapar ve kullanır
Süs Bitkileri Dalına Ait Kazanımlar
· Tarımsal üretimde kullanılan alternatif üretim modellerinden, bölgesinin ekonomik, altyapı, pazar olanaklarına uygun olanı seçer ve yetiştiricilik yapar.
· Bitki yetiştirilecek bölgenin iklim ve toprak özelliklerini göre, uygun dönemde, uygun yöntemle ve uygun gübre çeşitleri ile gübrelemeyi yapar.
· Bitki yetiştiriciliğini engelleyen hastalık ve zararlıları belirleyerek, en uygun ve ekonomik yöntemle bitki sağlığını korur.
· Bahçe ve süs bitkilerinde kullanılan terbiye sistemlerini, budama tekniklerini ve budama sanatlarını uygular.
- · Tarım alanında yetiştirilen bitkilerin tür ve çeşitlerine göre, en uygun çoğaltım yöntemini seçerek üretim yapar.
- · İşletmelerde kullanılan tarımsal yapı ve binaların özelliklerini bilir, tarımsal sulama yapılarını kurar ve sulama işlemini yapar.
· Mantar türlerinin yetiştiriciliği için uygun koşulları sağlar ve mantar yetiştiriciliği yapar.
· Dış mekân süs bitkilerini, özelliklerine ve ekolojik isteklerine göre yetiştirerek pazara hazırlar.
· İç mekân süs bitkilerini, özelliklerine ve ekolojik isteklerine göre yetiştirerek pazara hazırlar.
· Kesme çiçek ve yeşillikleri, özelliklerine ve ekolojik isteklerine göre yetiştirip hasadını yapar ve pazara hazırlar.
- · Çiçekçilik organizasyonlarını gerçekleştirerek buket, aranjman, sepet/çelenk, sabit mekân, hareketli mekân ve ikebana sanatında yer alan düzenlemeleri yapar.
Peyzaj Dalına Ait Kazanımlar
· Bitki yetiştirilecek bölgenin iklim ve toprak özelliklerine göre, uygun dönemde, uygun yöntemle ve uygun gübre çeşitleri ile gübrelemeyi yapar.
· Bitki yetiştiriciliğini engelleyen hastalık ve zararlıları belirleyerek en uygun ve ekonomik yöntemle bitki sağlığını korur.
· Bahçe ve süs bitkilerinde kullanılan terbiye sistemlerini, budama tekniklerini ve budama sanatlarını uygular.
· Tarım alanında yetiştirilen bitkilerin tür ve çeşitlerine göre, en uygun çoğaltım yöntemini seçerek üretim yapar.
· İşletmelerde kullanılan tarımsal yapı ve binaların özelliklerini bilir, tarımsal sulama yapılarını kurar ve sulama işlemini yapar.
· Peyzaj projesine göre, projede yer alan bitkisel, inşai ve mimari unsurların miktarlarını belirleyerek arazideki yerlerini işaretler, kurar ve periyodik bakımlarını yapar.
· Açık ve kapalı tohumlu süs bitkilerini, türlerin özellikleri doğrultusunda kullanarak onların uygulama alanlarındaki periyodik bakımlarını yapar.
· Peyzaj projesine göre, çim alanı tesis ederek periyodik bakım yapar.
· Projeye göre, gerekli alt yapı sistemlerini kurarak özel bahçe tanzimleri yapar.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meyve ve sebzelerin üretimi, yetiştiriciliği, hasadı ve pazara hazırlanma, Ø Tarlada üretimi yapılan tahıllar, baklagiller, endüstri bitkileri; çayır, mera, yem bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, bakımı, hasadı ve pazara hazırlanma, Ø İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve kesme çiçeklerin üretim, bakım ve kültürel işlemleri, çiçekçilik organizasyonlarını yürütme, el ve masa düzenlemeleri, sepet-çelenk, sabit, hareketli, açık ve kapalı mekânların süslemelerini yapma, Ø Peyzaj projesi okuma ve ölçeklendirmeleri, dış mekân süs bitkileri, inşai ve mimari yapı elemanları, projeyi araziye uygulama, çim alan tesisi, özel bahçe tanzimleri ve bahçe bakımı yapma, Ø Tarım alet-makinelerinin bakımı, onarımı ve kullanımı ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Meslek liselerinin Tarım alanından mezun olanlar, "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna sınavsız geçiş yapabilirler.
Kamu ve özel sektör ayrımı olmaksızın mezun oldukları dal ile ilişkili olarak;
- Ø Tahıl yetiştiriciliği, baklagil yetiştiriciliği, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, çayırmera ve yem bitkileri yetiştiriciliği ile ilaç ve baharat bitkileri yetiştiriciliği,
Ø Meyve, bağ ve sebze yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, organik ve alternatif ürün yetiştiriciliği, meyve ve bağ fidanı üreticiliği, fide yetiştiriciliği ve sebze tohumu üreticiliği,
- Ø İç mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, kesme çiçek ve kesme yeşillik yetiştiriciliği,
- Ø Peyzaj çalışmaları, çim alan tesisi ve özel bahçe tanzimleri yapan İşletmelerde çalışabilirler